Téměř jsem tento příspěvek nazval „Když pivo potká vaření: Objevte chutné pivní recepty“. Pěkný název, ale trochu dlouhý. Receptů s pivem je spousta, ale já jsem se rozhodl představit ty, které mám nejraději!
Pivo je často oceňováno jako osvěžující, společenský nápoj, ale věděli jste, že může být také chutnou ingrediencí, která povznese vaše pokrmy?
Vezmu vás na cestu za různými kuchařskými recepty, které obsahují pivo jako klíčovou ingredienci. Připravte se na objevování nových chutí a ohromte své hosty těmito lahodnými kombinacemi. Pokud nemáte nádobu nebo odměrku na odměření určitých ingrediencí a množství, můžete velmi dobře použít pivní hrnek.
Měl bych zdůraznit, že všechny tyto recepty jsou zkoušené a ověřené! Jsou vaše chuťové pohárky připraveny? Pak se do toho pusťte!
Kuře na ležáku
Začněte klasickým a lahodným receptem: kuře na ležáku. Tento recept zahrnuje marinování kousků kuřete. Na marinádu s ležákem budete potřebovat tyto ingredience:
- 3 až 4 čtvrtky stroužku česneku
- Šťávu z jednoho citronu
- Čerstvé bylinky: koriandr, pažitku a kopr
- 1 25cl láhev ležáku
Počítejte 150-200 g kuřete na osobu. Osobně používám pouze kuřecí prsa, ale můžete marinovat i stehna a po stehnech. Nechte marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě, zatímco budete popíjet pěkný hrnek piva!
Tip šéfkuchaře: kousky kuřete propíchejte vidličkou na mnoha místech. To umožní marinádě proniknout do vnitřku masa!
Po marinování pečte kuře v troubě při 180° po dobu 45 minut, přičemž misku zakryjte alobalem. Získáte křehké, šťavnaté maso s jemnou pivní příchutí. Pokud chcete, aby bylo jídlo trochu křupavé, dopečte ho na grilu po dobu 5 min a odstraňte alobal.
Hnědý pivní guláš z hovězího masa
Pro milovníky komfortních jídel vyzkoušejte lahodný hovězí guláš na hnědém pivu. V tomto receptu zhnědnou kousky hovězího masa v zapékací misce se zeleninou, kořením a tmavým pivem. K měření neváhejte použít pivní sklenici. Tady je to, co doporučuji pro 4 osoby:
- 300 g mrkve nakrájené na plátky
- 600 g brambor nakrájených na plátky
- 200 g cibule nakrájené nadrobno
- ./li>
- 300 g plátků cukety
- 500 g hovězího líčka (nebo volské oháňky, je to levnější, ale ne tak dobré!)
- 1 litr tmavého piva
- 1 kostka vývaru
Nechte pomalu dusit na mírném ohni alespoň 2 hodiny, dokud maso nezměkne a chutě se harmonicky nespojí. Stejně jako u všech dušených pokrmů platí, že čím více se prohřívá, tím je lepší. Během poslední půlhodiny odkryjte pánev/kokotlík, aby se šťáva zredukovala a zkoncentrovala.
Pokud máte rádi sladké a slané, můžete přidat 150-200 g datlí. Ty nabobtnají a budou se cpát šťávou, jejich přirozený cukr se smísí s omáčkou v čiré blaho. Osobně je miluji!
Pivní palačinky
Pivo lze použít i k přípravě lehkých a vzdušných palačinek. Nahraďte část mléka v tradičním receptu na palačinky ležákem nebo jantarovým pivem. Za sebe volím poměr 50/50 mezi pivem a mlékem. Pivo dodá palačinkám jemnou strukturu a jemnou chuť.
Seznam ingrediencí na 10 až 12 palačinek:
- 250 g mouky
- 2 vejce
- 25 cl mléka
- 25 cl jantarového nebo světlého piva
- .50 g rozpuštěného másla
- 1 špetka soli
- 1 lžíce cukru (nepovinné)
Ve velké míse prosejte mouku a přidejte sůl (a volitelně cukr). Ve středu mouky udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Opatrně promíchejte a vmíchejte mouku do vajec, abyste zabránili vzniku hrudek. Jakmile je směs hotová, postupně přilévejte mléko a pivo a pokračujte v míchání.
Jakmile je těsto hladké, přidejte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte. Nechte ho 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, mouka se tak hydratuje a vaše palačinky budou lehčí a vzdušnější.
Spojte je s javorovým sirupem, čerstvým ovocem nebo šlehačkou a připravte si gurmánskou snídani nebo brunch. Jinak můžete vždy použít marmeládu nebo nutelu, ale díky silné chuti těchto pomazánek se pivní palačinky dostanou na druhou kolej.
Sýrové fondue s pivem, Savojské fondue znovu navštívené
Kombinace taveného sýra a piva je skutečným požitkem. Klasické sýrové fondue připravíte tak, že do sýrové směsi přidáte ležák nebo tmavé pivo, stejně jako byste přidali bílé víno.
Připomínáme tradiční sýry pro fondue:
- Beaufort: Beaufort je lisovaný vařený sýr z kravského mléka. Do savojského fondue vnáší bohatou ovocnou chuť.
- Comté: Comté je rovněž lisovaný vařený sýr, vyráběný z kravského mléka. Vyznačuje se jemnou, lehce oříškovou chutí, díky níž je vynikající volbou pro fondue.
- Emmental: Emmental je švýcarský lisovaný vařený sýr, který poznáte podle charakteristických otvorů. Fondue dodává rozplývavou strukturu a jemnou chuť.
Pokud chcete, přidejte česnek, koření nebo bylinky pro zvýraznění chuti. Fondue podávejte s kousky chleba, křupavou zeleninou nebo uzeninou pro příjemné stolování.
Co se týče množství piva, doporučuji v závislosti na množství sýra nalít půl 25cl piva nebo celou láhev.
Čokoládový pivní dort
Pro milovníky dezertů vyzkoušejte čokoládový pivní dort! Tento recept kombinuje bohatost čokolády s jemnou chutí tmavého piva. Do těsta na dort použijte tmavé pivo a na jeho pokrytí připravte krémovou čokoládovou polevu. Tento vlhký a chutný dort potěší chuťové pohárky milovníků čokolády… a milovníků piva!
Ingredient list:
- 25 cl dark beer or a good stout
- 250 g butter
- 400 g sugar
- 75 g kakaového prášku
- 15 cl tučné smetany
- 2 vejce
- .1 lžíce vanilkového extraktu
- 250 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (nebo hydrogenuhličitanu)
- ½ lžičky soli
Předehřejte troubu na 180° (plynová značka 6). Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. V hrnci na mírném ohni zahřívejte pivo a máslo, dokud se máslo zcela nerozpustí. Odstavte z ohně.
Přidejte kakaový prášek a cukr a poté dokud nevznikne hladká hmota. V samostatné misce smíchejte smetanu, vejce a vanilkový extrakt a poté je vmíchejte do pánve. Dobře promíchejte.
Odděleně smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a pak vše vmíchejte do pánve až vznikne hladké těsto. Zbývá už jen nalít do formy a péct přibližně 45 minut. Pomocí špičky nože vyzkoušejte propečení čokoládového koláče. Nezapomeňte se pohostit!
Pivo je všestranná přísada, která může našim kuchařským receptům dodat nový a chutný rozměr. Ať už ho použijete k marinování masa, ochucení palačinek, smíchání s taveným sýrem nebo dodání hloubky dezertu, pivo nabízí celou řadu kulinářských možností.
Jak jste si jistě všimli, tyto recepty jsou často reinterpretací již existujících receptů. Nicméně pivo přináší do slaných i sladkých pokrmů hloubku chuti, která je opravdu příjemná. Popusťte tedy uzdu své kreativitě a dopřejte si požitek z těchto chutných receptů na bázi piva nebo si vymyslete vlastní!
Pokud jste měli trpělivost dočíst můj článek až do konce, vězte, že zadáním kódu BLOG20 v košíku můžete získat 20% slevu na celou objednávku.
Tento kód si vyhrazuji pro své nejvěrnější čtenáře, kteří objevili naše stránky prostřednictvím článků, které s láskou zveřejňuji! Jen pro vaši informaci, kód nelze kombinovat s jinými slevovými kódy, protože to přece nemůžete přehánět, že! 20% sleva nám už tak moc rezervy nedává, ale alespoň odměním své čtenáře.
Chcete-li mě povzbudit a podpořit, neváhejte si u nás něco koupit!
Na našich stránkách najdete přes 100 různých hrnečků na pivo a všechny jsou jedinečné! Máme nejširší výběr na internetu i v kamenných obchodech dohromady.
Chcete-li objevit všechny naše výrobky, klikněte na tento odkaz: Chopedebiere.
Pokud si chcete přečíst některý z mých dalších článků, doporučuji vám odhalit, jaké jsou různé druhy piva.
Chcete-li si prohlédnout všechny mé další příspěvky na blogu, klikněte na Blog De Chopedebiere.