Jaká je historie piva ve Spojených státech?

Každá země má svou vlastní historii piva a ta americká zdaleka není nezajímavá. Pivo se do Nového světa dostalo s prvními evropskými osadníky.

Pokud jste na vysoké škole dobře sledovali hodiny dějepisu a zeměpisu, jistě si pamatujete, že osadníci pocházeli z Anglie, Španělska, Francie a dokonce i z Nizozemska. Pro zajímavost, první název New Yorku byl New Amsterdam!

Pivo tedy dorazilo s několika kulturami a pod tou nejlepší záštitou na nový kontinent. Vezmu vás tedy na cestu bláznivou historií piva ve Spojených státech.

První stálou budovou ve Spojených státech byl pivovar!

Tuto anekdotu ze své strany miluji! Podle dobových Poutnických deníků osadníci ze Starého světa zakotvili v Plymouth Rock, protože jim došlo pivo! Aby mohli pokračovat v cestě, potřebovali se podle očekávání neustále „zavodňovat“!

Vycházeli tedy z tohoto zjištění a v tomto budoucím městě si zřídili dočasnou základnu, která jim umožnila vařit pivo. Tak vznikl oficiálně první americký pivovar. Pivo tehdy vařili kolonisté, a bylo tedy striktně shodné s tím, které bylo možné konzumovat v Anglii.

Starý americký pivovar

New York a Filadelfie byla první 2 americká města, kde byly založeny řemeslné pivovary. O mnoho let později New York měl na počátku 19. století 42 pivovarů. Takže i tehdy bylo čím naplnit svůj hrnek pivem!!!

Anglické pivo se stalo americkým

Zpočátku se vařil stejný druh piva, jaký jste mohli najít v Anglii. Dává to prostě smysl, protože angličtí osadníci, kteří se stali Američany, znali pouze pivo ze své rodné země.

Od 2. poloviny 19. století se situace začala měnit. Dalo by se říci, že právě tehdy

V tomto období totiž v zemi proběhly vlny přistěhovalectví ze severní a střední Evropy. Tyto národy byly zvyklé spíše na svá vlastní piva, jako jsou ležáky nebo plzeňská piva. Tyto druhy piva můžete dodnes najít v Nizozemsku, Dánsku, Německu nebo České republice.

Plzeňské pivo

Jelikož tito nově příchozí byli velkými pijáky piva, jejich chutě začaly vytlačovat americké pivo. Místní pivo bylo poměrně tmavé a těžké, zatímco čerstvě vyloděné evropské pivo bylo mnohem světlejší a chmelenější.

Za několik desetiletí se tento „nový“ ležák jednoznačně prosadil a jeho výroba dosáhla vrcholu koncem tohoto století. Velký podíl na vzestupu tohoto piva a zvýšení jeho produkce měl masivní příliv přistěhovalců. Přinejmenším do začátku dalšího století.

Období prohibice

Tady se odehrává drama! V letech 1920 až 1933 způsobila prohibice alkoholu ve Spojených státech amerických v pivovarnickém odvětví poušť. Protože konzumace alkoholu byla nezákonná, utrpěla celá část americké ekonomiky.

Přestaňte pít během prohibice

Řemeslné pivovary i velké pivovary přišly ze dne na den téměř o všechny zdroje zisku. Některým z nich se však daří přežívat díky výrobě cukru ze sladových výtažků.

Někteří šťastlivci se také přeorientovali na výrobce zmrzliny nebo dokonce limonád! Přizpůsobte se, nebo zemřete v jednom z nich…

Konec prohibice neumožnil zavřeným pivovarům zotavit se a obnovit svou činnost. Třicátá léta 20. století znamenala období velké deprese a poklesu spotřeby.

Americké pivovary vyrábějí levné pivo

Několik pivovarů, které se během prohibice přeměnily, mělo stále své výrobní zařízení. Začaly tedy masově vyrábět pivo, které nestálo mnoho. Značky jako Budweiser a Schlitz se od té doby dostaly na vrchol, protože jejich rozpočty strčily do kapes svých krajanů.

Budweiser

Díky svému úspěchu mohly tyto pivovary stále zvyšovat výrobu a neustále snižovat ceny, takže zaplavily trh. Vítejte v masové spotřebě produktu s nevýraznou, standardizovanou chutí…

Pomsta řemeslných pivovarů

Spotřeba tohoto masově vyráběného piva se začala měnit od konce 70. let 20. století. Do té doby platil americký zákon The Tied House Law, který zakazoval pivovarům prodávat svou produkci přímo na místě. Domnívám se, že to byl zákon na ochranu lukrativního podnikání těchto pivních gigantů!

Ať už to bylo jakkoli, zrušení tohoto zákona umožnilo vzniknout mnoha malým pivovarům, které mohly postupně rozvíjet své podnikání. Dělo se tak postupně, protože, dovolte mi připomenout, jsme ve federální zemi. Každý stát přijímá své vlastní zákony a jeden po druhém povolil naše milované pivovary.

Americký řemeslný pivovar

Od tohoto otevření je vzestup řemeslných pivovarů neustálý.Některé se rozrostly a staly se průmyslovými, ale také umožnily vydávat piva, která jsou změnou oproti těm, která se nabízela od 30. let 20. století! Ať žije rozmanitost!

Vývoj piva v USA zaznamenal mnoho zvratů. Tato západní země je vlastně jedinou, která se může pochlubit tím, že po 13 let zakazovala prodej alkoholu. A zbytek už znáte. Naštěstí se situace mění a Američané nyní mohou pít dobré pivo, které chutná stejně dobře jako u nás doma!

Pokud jste měli trpělivost dočíst můj článek až do konce, měli byste vědět, že můžete získat 20% slevu na celou objednávku, pokud v košíku zadáte kód BLOG20.

Tento kód si vyhrazuji pro své nejvěrnější čtenáře, kteří objevili naše stránky prostřednictvím článků, které s láskou zveřejňuji! Jen pro vaši informaci, kód nelze kombinovat s jinými slevovými kódy, protože to přece nemůžete přehánět, že! 20% sleva nám už tak moc rezervy nedává, ale alespoň odměním své čtenáře.

Chcete-li mě povzbudit a podpořit, neváhejte si u nás něco koupit!

Na našich stránkách najdete přes 100 různých hrnečků na pivo a všechny jsou jedinečné! Máme nejširší výběr na internetu i v kamenných obchodech dohromady.

Chcete-li objevit všechny naše výrobky, klikněte na tento odkaz: Chopedebiere.

Pokud si chcete přečíst některý z mých dalších článků, doporučuji vám odhalit, co je to pivní hrnek.

Chcete-li se podívat na všechny mé další příspěvky na blogu, klikněte na Blog De Chopedebiere.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *